Emner

Tip ved download!   Når du  fra denne side er kommet til et af dokumenterne, har du mulighed for at se det i et nyt vindue.  Gør det, hvis du vil gemme eller printe  ud!  

 

Fremde  /  Ausländer 

 

På den ene side skal vi ikke fokusere for meget på de negative sider ved vores naboland, - og der er bei Gott lignende problemer i mange andre lande - , men alligevel: racisme - og hele problematikken omkring fremmede - er vigtig at forholde sig til, og vigtig at lære noget om, også på tysk.

Her er online-quizzer til arbejdet med emnet: Ausländer.  


Hvordan får man gang i en diskussion på tysk om die Fremden ? Her er en måde at forsøge på.....(erprobt und bewährt!)

Når klassen har arbejdet med emnet, har de (forhåbentlig!) viden og ordforråd til at diskutere det.  Jeg har lavet en masse udsagn eller påstande om emnet 'Fremde'.  Kopiér dem og klip dem ud. Eleverne arbejder 2 og 2 med en stak påstande.  A trækker en seddel, læser den op. B reagerer på den, evnt. ved kun at svare med et af udtrykkene fra den Redemitteltabel han har liggende foran sig, eller han svarer mere frit.  A lytter og noterer alt efter B's svar et +, 0 eller - på sedlen, - til brug i den efterfølgende fællesdiskussion.  Herefter bytter man: Nu er det B der læser en påstand op fra den fælles stak.     Efter partnerarbejdet følger en styret diskussion med udgangspunkt i de svar eleverne gav på påstandene.  A: 'B meint, man sollte.....'     Læreren: 'Was meint ihr dazu....?'   Og så kører den frie diskussion på tysk!  Læreren kan efter behov bede om flere meninger fra grupperne.    Hent en liste over egnede udtryk man kan bruge:                                     

Til download:  En Redemittel-Tabelle!   Og her er så alle påstandene, lige til at kopiere og klippe ud.   Viel Spass!

Til download  Her er lidt: Diskussions-spørgsmål til emnet generelt


Tekst:   Liselotte Rauner:  Türkischer Kaffee:  http://www.ismennt.is/not/rpals/sögurnar/türkischer_kaffee.htm     Ragnhildur Pálsdóttir, Island,  har denne fine lille historie på sin hjemmeside, hvor du også finder en richtig / falsch opgave til novellen.(Klik på Werkefni 20!)   Jeg har lavet denne Lückentext, som dækker første halvdel af historien


Til download    Gespräch mit Tüley. 


 

Idé:  Internet-adresser til arbejdet med emnet:   Ausländer:   http://www.universum.de/basta/basta23.html  

Link:   http://www.kanak-attak.de/  Anti-rassistik bevægelse. Interessant måske for ungdomsuddannelserne.  De præsenterer sig sådan:   Kanak Attak ist ein selbstgewählter Zusammenschluß verschiedener Leute über die Grenzen zugeschriebener, quasi mit in die Wiege gelegter "Identitäten" hinweg. Kanak Attak fragt nicht nach dem Paß oder nach der Herkunft, sondern wendet sich gegen die Frage nach dem Paß und der Herkunft.

Til download  Eleverne har skrevet stil om Ausländer.  De gav anledning til at beskæftige sig med ordstilling i bisætninger


Angst essen Seele auf

Jeg bruger stadig ind imellem Fassbinders film: Angst essen Seele auf. Det er en fremragende film, sprogligt er den ikke svær, og problemerne i den stadig aktuelle. Her er spørgsmål til nogle af scenerne. 

Til download 

Angst essen Seele auf, scene 2, spørgsmål

Angst essen Seele auf, scene 2, glosearbejde

Angst essen Seele auf, scene 3,

Angst essen Seele auf, scene 4 og 5

Angst essen Seele auf, scene 6 - 8

Angst essen Seele auf, scene 9 - 12

Centrale temaer og begreber i filmen stillet over for hinanden

 

 

Click Here!