Åbn i nyt vindue    Tekst-opgaver    Emnet: nazitiden 

 

KIRMES - tysk film fra 1960.

Filmens ramme er fredelig og munter. Vi er til markedsfest, "Kirmes", i en lille vesttysk landsby en forårsdag i 1960. Glade mennesker færdes mellem gøglertelte, karuseller, skydeboder og lykkehjul. Men pludselig går en sky for solen. Nogle arbejdere, der graver et hul for at rejse pælen til en børnekarrusel, støder på et skelet, en stålhjelm og en maskinpistol - resterne af en tysk soldat.

En gårdmandskone, fru Martha Mertrens, erklærer, at det er hendes søn, der dengang - for 15 år siden - døde som desertør, og hun insisterer på, at han nu begraves i famliegravstedet på den lokale kirkegård. Men ikke mindst byens borgmester, som i nazitiden var Ortsgruppenleiter i byen, samt præsten og den lokale krovært - der alle er tynget af dårlig samvittighed - forsøger at få fru Mertens bort fra den ide, for - som de siger - hendes søn, Robert, døde som landsforræder, og ingen er tjent med at få fortiden rullet op.

Men i filmen BLIVER fortiden rullet op. Vi oplever den lille landsby under slutningen af 2. verdenskrig, da de allierede hære er på sejrrig fremmarch i Tyskland. Her dukker Robert Mertens op. For ham er krigen og dens blodige myrderier blevet uudholdelig, og han er deserteret fra sit kompagni og er søgt hjem til sin fødeby. Men ingen tør skjule ham..............

Personer:

Poul Mertens

Martha Mertens

Ihre Kinder: Robert, Erika, Getrud

Ortsgruppenleiter (efter krigen borgmester) Georg Hölchert

Eva Schumann

Der Pfarrer (præsten)

Herr Balthausen (kroværten)

Frau Balthausen

Annette (fransk krigsfange-pige)

Else Mertens

en ung soldat