Tilbage til download-siden      Kursus - forsiden

Kursus:  Internet i tyskundervisningen        Arbejdsark 1  

Find først ud af, om du behersker  (kender til!!)  de teknikker, der er nævnt nedenunder.  Hvis ikke,  så øv dem som beskrevet.  Og brug mest tid på det. 

Har du nogenlunde styr på det tekniske,  så brug tiden på at finde tekster og informationer på nettet.

1.  Find tekster på nettet

Brug linkslisterne på www.tyskopgaver.dk  Klik på 'links'.  Derefter på 'links med tekster til din undervisning'.  Denne liste har du desuden fået udleveret på papir, men her på kurset er det nemmere at klikke dig direkte frem til det, du har lyst til at se.  Jeg anbefaler at se på de steder, der er mærket med  .   Har du tid,  så vælg 'links' fra forsiden og derefter linkene under 'tysk sprog'. Her er der en del gode steder.    

Opgave:  Find tekster der kan bruges i undervisningen. Når vi ses i plenum,  så lad os høre, hvad du fandt! 

2.  Bliv en ørn til teknikken

I det følgende er beskrevet nogle simple, men nyttige teknikker: Jeg anbefaler øvelser 2, 3 og 4.   Her  er en passende lille tekst, du kan benytte til dine eksperimenter:  Eventyr    Klik på linket eller find det på min hjemmeside (Klik på 'Tekster'  og derefter 'Tekster der ligger på denne hjemmeside'.  Eventyret hedder 'Die kleine Else')  

Øvelse 1:  Lav skriftstørrelsen om !  Det er sommetider fornuftigt at ændre skriftstørrelsen på det dokument du ønsker at printe ud, så det fx kan være på én A4-side. Det gøres ved at vælge 'Vis'  og derefter  'Skriftstørrelse'.  Tjek skriftstørrelsen, INDEN du printer ud.

Øvelse 2:   Åbn i nyt vindue   De fleste dokumenter / opgaver er det muligt at se i nyt vindue,  altså uden de såkaldte 'frames'  (menuer) ovenover eller i venstre side.  Et sådant 'bart'  dokument er meget lettere at gemme på harddisken eller at printe ud.

For at få et sådant 'bart' dokument uden alt det udenoms, kan du:

 • enten højreklikke på linket til dokumentet,  altså der hvor du kommer fra, og vælge 'Åbn i nyt vindue' 
 • eller - på min hjemmeside -  øverst på siden vælge 'Åbn i nyt vindue'  

Prøv begge muligheder med dokumentet 'Eventyr'.   

Vil du gemme det, på din harddisk,  så vælg 'Filer'  og 'Gem som'.   

Øvelse 3:   Flyt tekst fra Internet over på et nyt tekstdokument      

Sådan gør du:  Prøv det nu med eventyret 'Die kleine Else:

 • 1. Markér den tekst du vil gemme.  Hvis du vil gemme hele teksten, så hold Ctrl nede og tryk A. 
 • 2. Tryk derefter   Ctrl + C  for at lægge den markerede tekst op i  dit clipboard (på harddisken) og gemme den rent foreløbigt der.    (ELLER gå op i 'Redigér'  og vælg 'Kopi'.)
 • 3. Åbn dit tekstbehandlingsprogram. Sæt cursoren der, hvor teksten skal begynde.  Tryk Crtl. + V     (ELLER:  Gå op i 'Redigér'  og vælg 'Sæt ind'.)  og vupti:  Din tekst står på skærmen.  
 • Fordel: Herefter kan du gemme den til evnt.  senere bearbejdning og udprintning.

Nu har du så teksten stående på skærmen i tekstbehandlingsprogrammet,  fx Word.  Gem den på harddisken!   Nu er teksten DIN,  og du kan gøre en hel masse med den!  Fx:  

 •  Forsyn teksten med gloser:   Vælg 'Indsæt'  og 'Fodnoter'.  Kontrollér at 'Automatisk nummerering'  er valgt.  Klik ok  og  glosen / oversættelsen  som en fodnote.  Dette er NEM og HURTIG måde at glossere / kommentere på.   
 • Da nu teksten fra Internet er blevet DIN ejendom,  kan du foretage dig andre ting med den.   Du kan fx 
  • skifte enkeltord ud med andre
  • lave afsnit i teksten
  • skrive ord med fed eller kursiv skrift
  • fjerne enkeltord
  • antyde et par opgaver under teksten.   

  Prøv -  hvis tiden på kurset tillader det -   at antyde nogle af disse muligheder.  Så kan du jo fortsætte derhjemme!  

 

Øvelse 4:   Download billeder fra nettet

 • Højreklik på det billede,  du vil hente.  (Øv dig fx på et Berliner-foto)
 • Hvis du vil gemme billedet på harddisken, så vælg 'Gem billede som'
 • Hvis du kopiere det ind på Word, så vælg 'Kopier',  gå ind på tekstdokumentet og vælg 'Sæt ind' i 'Rediger'  eller tast Ctrl + V  

 

Øvelse 5:   Der er flere måder at downloade på:   (Hvis dokumentet ikke er åbnet i 'nyt vindue'.) 

1. Højreklik på linket til den side du vil gemme,  altså der hvor du kommer fra.  Klik på 'Gem destination som...'  Vælg herefter hvilken mappe du vil gemme siden i. 
2. Højreklik på linket til den side du vil gemme,  altså der hvor du kommer fra.  Klik på 'Åbn i nyt vindue....'   Vælg herefter 'Filer' og 'Gem som'   Vælg så, hvilken mappe du vil gemme siden i. 
3.  Vælg 'Filer'  og derefter 'Gem som'. Hvis den side du vil gemme, består af flere dele, eller hvis der både er tekst og billeder på siden,  bliver det hele gemt, og det fylder altså lidt mere på harddisken.

 

Øvelse 6:    At printe dokumenter fra Internet:

 • Hvis der på den side,  du vil printe ud,  er rammer, reklamer, billeder o.l.,  så åbn dokumentet i et nyt vindue, som beskrevet oven for.  Herefter kan du printe uden problemer. 
 • Højreklik på den side du vil printe.  Vælg 'Udskriv'.   Udskrift-vinduet popper nu op,  og du kan vælge mellem flere muligheder:  Fx kan du få hele skærmen udprintet,  eller du kan nøjes med 'de markerede rammer',  og så kan du jo blot markere den tekst,  du vil have printet.  

Afprøv mulighederne fx med eventyret om Die kleine Else  

 

Tips fra din viceinspektør:

Når du skal trykke til en klasse:  Det er ofte billigere (og lettere ?) at printe fra computeren end fra kopimaskinen!  Det gælder specielt, hvis skolen har en ordentlig laserprinter.  Spørg selv din vicer, hvor meget 'han' sparer på den måde!     Husk at tjekke skriftstørrelsen INDEN udprintning.